Zdjęcie z fotoradaru to jeszcze nie wyrok

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tooctavka
    Classic
    • 2005
    • 35

MiKruS, ja tu nie insynuuje, ale tak wywnioskowalem z posta, ze nalezy patrzec, ze jeden wypija pol litra i jedzie, a drugi wypija 2 lampki wina i jedzie.

Dla mnie, jak taka osoba ma powyzej 0.5 promila, to jest jedno i to samo. Piłeś - nie jedź. I bede tak uwazal do konca zycia. Inaczej ma sie sprawa z piciem i jazda na nastepny dzien, ale ... jak juz wspominalem, ja chodze na komisariat na dzielnicy. Inni tez moga. Najwyzej troche poczekaja z droga ...

KruPin, jesli Cie to obrazilo to sorry, ale tak skonstruowales zdanie, jakbys wlasnie te grupy bronil.
  • bernardo
    L&K
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1083

Jedziesz na wakacje, a tu nagle... pstryk. Fotoradar uwiecznił Cię na zdjęciu za przekroczenie prędkości. Nerwowo myślisz, jak uniknąć płacenia kary? Nie rozpaczaj - przeczytaj, jakie tłumaczenie ma sens i może przekonać policję.

Specjalnie dla naszych internautów policjanci z wydziału ruchu drogowego zebrali najczęściej stosowane przez kierowców wymówki. Wyjaśniają też przy każdej z nich, w jaki sposób sprawdzają, czy mówisz prawdę. W wielu przypadkach, jak się okazuje, nie warto kłamać. Bo tylko będą się z nas śmiać, a i tak nie unikniemy zapłacenia kary.

Możemy za to sprowadzić sobie na głowę kłopoty i sprawić, że zamiast mandatu dostaniemy grzywnę zasądzoną przez sąd grodzki, do którego policja prześle zdjęcie. Wtedy zapłacimy o wiele więcej niż gdybyśmy się nie kłócili. Bo sąd dolicza też koszty postępowania, czyli co najmniej kilkaset złotych w zależności m.in. od tego, ile razy w naszej sprawie musiał się zbierać.

Oto najczęstsze wyjaśnienia kierowców:

To zdjęcie jest nieważne
    Zdjęcie, na podstawie którego właściciel samochodu może dostać mandat musi:
    - mieć dobrze widoczny numer rejestracyjny auta
    - przedstawiać tylko jeden samochód jadący na pierwszym planie. Jeśli pasem obok jedzie inny, zdjęcie takie nie może być dowodem, bo nie ma pewności, który pojazd został zmierzony przez radar.

To nie ja jechałem
    Nim ktokolwiek zostanie ukarany, zostaje wezwany właściciel samochodu do swojego (ze względu na miejsce zarejestrowania auta) wydziału ruchu drogowego. I jest pytany, kto autem jechał.

Jeśli na fotografii wyraźnie widać, kto prowadził, nie ma problemu. Bo wskazana przez właściciela pojazdu osoba jest wzywana i karana.

Ale na wielu dowodach winy twarz kierowcy jest niewyraźna. Wtedy osoba wezwana do wyjaśnienia musi przyznać się do winy. Jeśli tego nie zrobi, karę dostaje właściciel samochodu.

"To Johnny z Nevady jechał. Przyjechał do Polski w odwiedziny i pożyczyłem mu wózek. Ale nie wiem, gdzie on teraz jest" - podobne tłumaczenia słyszą policjanci w całej Polsce. Co wtedy? Sprawa trafia do sądu. I jeśli zdołamy przekonać go, że tak było, jest szansa, że nam się upiecze. Musimy jednak mieć sztab świadków, którzy też znają Johnny’ego i widzieli, jak jeździł naszym autem. A składanie fałszywych zeznań to przestępstwo, za które grozi do pięciu lat więzienia.

Największy problem policjanci mają z ustaleniem kierowcy, jeśli auto jest w leasingu albo stanowi tzw. flotę, czyli w dowodzie jest tylko nazwa jakiejś firmy. Wówczas wezwanie do wyjaśnienia wysyłane jest na adres tej firmy, do właściciela. Stawić jednak nie musi się on osobiście, może wysłać zamiast siebie osobę odpowiedzialną w spółce za samochody. Jak mówią policjanci, zwykle udaje się jej ustalić, kto jechał autem w danym czasie. Bo jeśli osoby winnej nie ma, punkty karne są darowane, ale grzywnę płaci zakład czy firma leasingowa, na którą zarejestrowane jest auto.

Moją rejestrację ktoś podrobił!
    Kierowcy często tłumaczą się, że to nie ich tablice. Ich auto w tym czasie było gdzie indziej, a to, co zarejestrował fotoradar, to... podróbka. Ale nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że na zdjęciu oprócz rejestracji widoczna jest też nalepka kontrolna na przedniej szybie. A na niej widać rejestrację, często o wiele wyraźniej niż tą na tablicach.

Tłumaczenie takie ma sens tylko wtedy, kiedy tej nalepki nie ma - gdy wydawano stare, jeszcze czarne tablice, nie rozdawano nalepek. Wtedy decyduje ostrość zdjęcia, marka i kolor pojazdu, podobizna wezwanego do kierującego - im więcej wspólnych szczegółów z Twoim autem czy Tobą, tym szanse na uniknięcie kary są mniejsze. Zdjęcie ogląda sąd grodzki. Jeśli rejestracja jest nowa, na białym tle, brak naklejki może oznaczać, że tablice są podrobione. Wtedy sąd, na podstawie ekspertyz biegłych, ustali, czy to my, czy ktoś inny przekroczył prędkość.

Ukradli mi tablice rejestracyjne!
    Takie wymówki też są. Ale wówczas niezbędne jest potwierdzenie z policji, że rzeczywiście zostały skradzione tablice zarejestrowane przez fotoradar. I musi być dowód na to, że zniknęły nam z samochodu nim maszyna pstryknęła zdjęcie. Pamiętajmy, że policja zdjęcie może powiększyć, by przyjrzeć się bliżej osobie prowadzącego, czy rejestracji na nalepce kontrolnej na przedniej szybie.

Przedawnienie sprawy
    Policja czy straż miejska z gminy, na której terenie stoi fotoradar, automatycznie kieruje fotografie do jednostki, pod którą podlega samochód. I kiedy w "naszej" komendzie zostanie wszczęte dochodzenie, zaczyna biegnąć czas.

Od tej chwili policjanci mają 30 dni na ustalenie, komu wysłać wezwanie do stawienia się w celu wyjaśnienia sprawy. Jeśli nie zdążą, nie musimy się nigdzie stawiać, ale i tak nas sprawiedliwość nie ominie. Pogramy jedynie na zwłokę, bo sprawa zostanie skierowana do sądu grodzkiego.

Sąd ma rok na wszczęcie sprawy, potem się ona przedawnia. Jeśli w ciągu dwóch lat od zrobienia zdjęcia winny nie będzie ukarany, sprawa się przedawnia.

Jeśli wyrok zapadnie albo przyjmiemy mandat i nie zapłacimy kary w wyznaczonym terminie, komornik może się od nas domagać pieniędzy przez trzy lata od dnia wystawienia. Potem nikt już nie ma prawa żądać od nas choćby grosza.

Nie ukarzą Cię za kłamstwo
    Możesz bronić się ze wszystkich sił, używać wszystkich możliwych argumentów, jakie przyjdą Ci do głowy, by uniknąć kary - masz do tego prawo, bo to Ty jesteś podejrzanym czy oskarżonym. I nawet jeśli kłamstwo wyjdzie na jaw, nic Ci się nie stanie. Zapłacisz po prostu mandat, ale tylko za przewinienia zarejestrowane fotoradarem.

[dziennik.pl] - Link
    aczkolwiek...
    NajtFukinPatrol North-West
    Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
    WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• lunio666
      Drive
      • 2007
      • 78

A jak to jest jak komuś zrobią zdjęcie a jechał samochode na zagranicznych numerach??
      Obecnie przyjechałem z hiszpani swoim samochodem i sie zastanawiam czy jak mi gdzieś pstrykną zdjęcie to czy dostane mandat.
      Pozdrawiam

Komentarz

• Jabar1975
        RS
        • 2006
        • 3331

Zamieszczone przez lunio666
        Obecnie przyjechałem z hiszpani swoim samochodem i sie zastanawiam czy jak mi gdzieś pstrykną zdjęcie to czy dostane mandat.
        mozesz grzac ile wlezie - na razie policja nie wymienia sie informacjami o wykroczeniach - ale podobno ma sie to niedlugo zmienic
        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Ew. mandaty z aut wyposazonych w kamery oraz chlopakow z lizakiem placi sie na miejscu, chyba ze masz krajowy pesel i adres zamieszkania to wtedy jest normalnie kredytowany.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• tasher
            Ambiente
            • 2007
            • 170

Zamieszczone przez Maicroft
            Ew. mandaty z aut wyposazonych w kamery oraz chlopakow z lizakiem placi sie na miejscu, chyba ze masz krajowy pesel i adres zamieszkania to wtedy jest normalnie kredytowany
            dokładnie tak. Gotówką płacą tylko ci którzy nie mają STAŁEGO zameldowania na terenie RP.
            Sposobów na fotoradar jest wiele ale są coraz mniej skuteczne jak np. liść "przypadkowo" przyklejony do rejestracji. Nowsze fotoradary robią zdjęcia w takiej rozdzielczości że widać naklejkę na szybie.
            Zamieszczone przez lunio666
            Obecnie przyjechałem z hiszpani swoim samochodem i sie zastanawiam czy jak mi gdzieś pstrykną zdjęcie to czy dostane mandat
            tak jak napisał Jabar1975 nie musiś się obawiać. Zapytanie do innego kraju musi się obyć za pośrednictwem KGP która zwraca się do Interpolu lu Europolu i zawsze dostaje się odpowiedź odmowną (związane jest to z kosztami bo gra nie jest warta świeczki)
            Zobacz ile Ci zostało czasu:
            http://zegarsmierci.info/s/zegar

Komentarz

• wasyl
              L&K
              • 2005
              • 1084

A panowie jak to jest w drugą stronę ? T.zn. jak ja jestem za granicą i jest fotoradar ?? podobno tam służby ściągania mandatów działają dużo sprawniej i potrafią znaleźć delikwenta :roll:
              ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
              www.wasilewski-foto.pl
              KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2004
                • 25757
                • Audi

tasher, Lisc na tablicy i pioro wycieraczka na naklejce tak bardzo przypadkowo Wtedy nie ma problemu
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Sylwester
                  Classic
                  • 2007
                  • 10

wasyl, A co do Niemiec to troche juz tam pojeździłem i nadal jeżdrze fotek miałem kilkanaście nawet jednego dnia 3 sztuki sie trafił ale ja dotej pory nic mi nieprzyszlo a juz mineło sporo czasu od pierwszej fotki troche ponad 2 lata, a co najciekawsze sprawdzano mnie na granicy "Olszyna" prawojadzy, dowót rejestracyjny auta, paszport i niestwierdzono zadnych wykroczeni "fotek". Kolega zatrzymało (czarne BMW) na A24 na zweżeniu ograniczenie do 60km/h miał jakieś 170km/h mandat karny 500E. Nie było nawet dyskusji, niema kasy auto na parking. ale naszczeście po wyplacie był. Od tej pory jeździ wmiare przepisowo. Najwiecej fotoradarów jest na zawrzeniach i remontach.
                  P.S. Jak cos mi przyjdzie to dam znać.
                  srebrne TDI 90PS AGR 244kkm
                  http://world2.monstersgame.pl/?ac=vid&vid=35081028

Komentarz

• Zoltar
                    Rider
                    • 2005
                    • 722

Bo tam fotoradary są ustawione sensownie... A u nas tam gdzie można szybciej i bezpiecznie... No to płacisz...
                    www.soft-car.pl
                    www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                    - Wyłączanie DPF
                    - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• bubuDE
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 763
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

U Niemca obcokrajowcy przylapani na goraco nie dostaja punktow ani nie zabierane sa im prawka np. za alkohol. Jako wyrownanie placi sie podwojna gotowke. Mnie to bardzo zabolalo gdy wyciagnalem 500€. Od 3-ch miesiecy czekam na powiastke za predkosc,mam nadzieje nie dostane.
                      PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• karmel
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1363

Zamieszczone przez bubuDE
                        U Niemca obcokrajowcy przylapani na goraco nie dostaja punktow ani nie zabierane sa im prawka np. za alkohol
                        tu sie mylisz odkad weszliśmy do uni dają punkty i moga zabrac prawko ale wiele zależy od tego w jakim landzie jesteś
                        TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• bubuDE
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 763
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Dolna Saksonia. Zdarzenie mialo miejsce przed wejsciem do Uni.
                          PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• karmel
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1363

noto teraz byś dostał punkciki
                            TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• Ziomal
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 5841
                              • Octavia I (1U2)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Taką ciekawostkę powiem

Oglądałem ostatnio na TVN Turbo jakiś program o fotoradarach i co mnie zwaliło z nóg !

Podstawowy fotoradar kosztuje 120k zł :|

Lepsze sięgają już blisko 150k zł :wink:
                              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

Ziomal, a w kilka godzin sie zwraca zakup :P

Komentarz

• Sylwester
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 10

Wczoraj mówil w TVN TURBO ze jeden fotoradar jest wstanie zarobić dziennie 200k zł. I ze straż miejska może spowrotem uzywać fotoradarów.
                                  srebrne TDI 90PS AGR 244kkm
                                  http://world2.monstersgame.pl/?ac=vid&vid=35081028

Komentarz

• leem
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 3

Zdjęcie z fotoradaru to jeszcze nie wyrok ?? nie rozumie :roll:
                                    Jak dostaniesz zdjęcie z fotoradaru obojętnie czy od straży czy od misiaków i tak musisz zapłacic :!: chyba że udowodnisz że nie TY jechałeś :arrow: nie wywiniesz sie teraz
                                    www.leonclub.pl

Komentarz

• arci9
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2007

Odkopię temat:

Po zrobieniu zdjęcia i wezwaniu na komendę w celu identyfikacji i założeniu , ze rozpoznano kierowcę zostają przyznane pkt. karne i mandat -> pytanie: Od jakiej daty obowiązują pkt?Od dnia zrobienia foty (popełnienia wykroczenia) czy od dnia stwierdzenia o fakcie?

Komentarz

• adalbert
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 260
                                        • Superb II combi (3T5)

Od foty - czyli od momentu "złamania prawa".
                                        Wg mojej wiedzy - tak jak od dzwona i określenia w postępowaniu sprawcy i winego wykroczenia. Nie ważne że sprawa ciągnęła się miesiącami. :evil:
                                        Była O2, Jest SuperB!

Komentarz

• arci9
                                          RS
                                          • 2004
                                          • 2007

Zamieszczone przez adalbert
                                          Od foty - czyli od momentu "złamania prawa".
                                          to jeżeli tak to teoretycznie lepiej...
                                          bo już większość okresu minęło...chociaż nie wiem, gdzie i kiedy to się domyślam ;(

Komentarz

• yanooshiiik
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 172

Kurcze, temat calkiem na czasie. Wczoraj na S8 capnal mnie jak mialem 75-80 na 70 tce .

W tvn turbo mowili cos, ze liczy sie czas od momentu kiedy policja otworzy skrzynke i bedzie przegladac zdjecia, nie od momentu foty

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Ale zrobil zdjecie czy tylko stal Ja przed A4 jakis czas temu tez sie spotkalem z nim twarza w twarz, ale nic nie przyszlo, ale nie kojarze zeby cyknal fotke. A mialem wiecej niz 110, a tyle tam mozna akurat
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• 2pac
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1476
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

niektore to straszaki zalutowane a w niektorych jest tylko lampa blyskowa z pomiarem predkosci, ale bez aparatu
                                                President Johnny II + President Florida/ ML-145
                                                O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                                                OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• arci9
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2007

Zamieszczone przez arci9
                                                  Od jakiej daty obowiązują pkt?Od dnia zrobienia foty (popełnienia wykroczenia) czy od dnia stwierdzenia o fakcie?
                                                  Dzisiaj byłem na posterunku policji obywatelskiej celem złożenia wyjaśnień.
                                                  Okazało się, że sprawa jest z czerwca 2007(zresztą kiedyś miałem telefon w tej sprawie i czekałem aż przyślą dokumenty do "mojej komendy").

Nie będę opisywał wszystkiego bo komenda jest mała a ludzie sympatyczni :szeroki_usmiech >Generalnie na focie widać nr. rejestracyjny i ...powiedzmy twarz, no jak by się uparł to by mnie rozpoznał.Nie robiłem większych przeszkód i przyznałem się do winy ;P.

Ale najważniejsze: pkt. liczą się od dnia wykrycia sprawcy, czyli w moim przypadku: 8.06 mam albumik , 27.06 wykryto pirata i od tego dnia jak coś zasądzą pkt. :twisted:

Żeby była całość-> fotoradar na wisłostradzie (wawa oczywiście), prawdopodobnie na bielanach w miejscu gdzie remontują wiadukt: na 40-> 134km/h... ops:

acha, coś słabe te fotoradary, myślę, ze jeszcze z 20 dyszki więcej i bym się nie załapał na fotę.... :diabelski_usmiech już teraz na zdjeciu widać ledwo 1/3 auta (nr. rejestracyjny się zmieścił i 1/3 szyby przedniej-ja na focie ledwo)-> naklejki nie ma szans :!: :twisted:

ps
                                                  oczywiście prędkości są w ...milach :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...